Reacties vv03

ING Uitje:
Op de enige niet regenachtige dag in een lange tijd kregen mijn collega’s en ik van Jenny van Dalen een rondleiding door de Bijlmer. Jenny is een blije Bijlmer bewoonster in hart en nieren, en dat steekt ze niet onder stoelen of banken.

De Bijlmer heeft geen rooskleurige reputatie. Het eerste wat we te zien krijgen tijdens de tour is dan ook een lange donkere leegte onder een opgehoogde weg. Het voelt als een prima plek om duistere zaakjes af te handelen of mensen te overvallen.

Maar slechts honderden meters verder is te zien hoe de Bijlmer door de gemeente wordt vernieuwd en verbouwd. Het verschil is zo groot, dat het bijna niet te geloven is dat het om dezelfde wijk gaat. Omringd door grachten en weelderige tuinen staan de woningen te schitteren in de zon. Jenny leidt ons van verloederde flat naar herenhuis; laat ons alle facetten van de “make over” van het gebied zien.

Tijdens de rondleiding blijkt Jenny op al onze vragen het antwoord te weten. Bij elk kunstwerk, elk project, weet ze een verhaal te vertellen. Tijdens de hele tocht klinkt het af en toe: “Hoi Jenny!” Van een politie agent, maar ook van de straatveger.

Ik was vooral onder de indruk van de wijk rondom Ganzenhoef. Aan één zijde van het winkelcentrum is een nieuwe buurt verrezen. Schone straten, verzorgde tuinen en, heel dorps, centraal in de wijk een kerkgebouw. Aan de andere kant is het zogeheten ‘Bijlmermuseum’. Een stukje dat bewaard blijft zoals het is, maar wel een beetje opgeknapt. Dus eigenlijk de Bijlmer zoals ze behoorde te zijn.

Meer reacties

©2008 - Bijlmer Tours - webmaster@bijlmertours.nl

 

Last updated: 23/01/08